Autobusová doprava je v regiónoch nenahraditeľná, ukázal prieskum

21.11.2014 Bratislava

Bratislava 21. novembra (TASR) – Autobusová doprava je v regiónoch podľa Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) nenahraditeľná. Cestujúci ju považujú za kľúčovú.

Vyhlásil to dnes viceprezident ZAD Peter Sádovský s odvolaním sa na prieskum zväzu.

"Autobusová doprava tak, ako je dnes, je nenahraditeľná. Treba veľmi uvážene pristupovať k tomu, či sa budú rušiť autobusové spoje," zdôraznil Sádovský. Zároveň doplnil, že je potrebné sa zamyslieť nad tým, ako dať aj autobusovým cestujúcim nejaké zľavy, pretože ich nielen chcú, ale aj potrebujú v konkurencii vlakov zadarmo.

ZAD sa pri svojich tvrdeniach opieral o vlastný prieskum, ktorý uskutočnil na vzorke 12.000 respondentov v priebehu predchádzajúceho mesiaca. Ľudia v ňom v rámci celého Slovenska odpovedali na 11 otázok. Napríklad na otázku, aký druh dopravy považujú za prioritný pre zabezpečenie dopravnej obslužnosti vo svojej obci uviedlo 90,83 % respondentov autobus a 9,17 % vlak. Pri otázke, či majú možnosť cestovať iným dopravným prostriedkom, sa 51,45 % opýtaných vyjadrilo, že nie. Zároveň 31,64 % odpovedalo, že áno, a to autom a 15,38 % má možnosť ísť vlakom.

ZAD pritom už pred niekoľkými týždňami informoval, že zavedenie bezplatnej železničnej dopravy môže odlákať z autobusov približne 8 % cestujúcich, čo bude znamenať výpadok tržieb 15,8 milióna eur.

Nulové lístky vo vlakoch pre študentov a dôchodcov začali platiť od pondelka 17. novembra. Doteraz však zväz zásadné presuny cestujúcich nezaznamenal. Podľa Sádovského však potrebuje čas, dva až tri týždne, na to, aby situáciu vedel vyhodnotiť.
 

Vyberte región